7 Eylül 2013 Cumartesi

Eva Peron


Eva Peron;
Hayatı ve kişiliği ile efsane kadın!

****
Evita yı Vikipedi bakın nasıl anlatıyor;



María Eva Duarte de Perón (7 Mayıs 1919 - 26 Temmuz 1952), Arjantin Başkanı Juan Domingo Peron'un ikinci eşidir.
14 yaşında aktrist olmak için Buenos Airese gitti. 1944yılında J.D Peron ile tanıştı. Genç bir subay olan Juan Peron, 1943 yılında ülke yönetiminde önemli bir görev üstlendi. “Teniente Coronel” yani albay unvanlı Juan Domingo Peron, 1943 yılındaki askeri darbede rol oynayarak siyasete girdi. Çalışma Bakanı olarak hükümette yer aldı ve 'emekçi babası' olarak tanındı.



Bundan çok kısa bir süre sonra da Eva ile Juan Peron evlendi. Juan Peron, 1946 tarihinde de Başbakan oldu, iki defa seçildi ve 1955 yılında yine bir askeri darbe ile ayrıldı. Birkaç darbe daha geçtikten sonra1973 yılında Peron bir kere daha seçimle başa geldi, 1974 yılında ise öldü. Bu sefer Evita'nın ölümünden sonra evlendiği yeni eşi İsabel başa geçti. 1976 yılında ise Isabel de hükümetle beraber düştü.
Evita, kocasının diktatörlüğü döneminde kadın hakları için çalıştı ve aktif anlamda siyasetin içinde yer almamasına karşılık, her zaman siyasetle ve halkla içiçe oldu. İşçi sendikalarının örgütlenmesinde önemli rol üstlendi ve1947 yılında kadınların oy verme hakkı elde etmesini sağladı. Fakir halka yiyecek, para ve ilaç yardımında bulundu, çocuklar için de yardım kampanyaları düzenledi.
Evita Peron, 26 Temmuz 1952’de 33 yaşında kanserden öldü. Peron'un iktidardan düşmesinden sonra gömüldüğü yerden çıkartılan cesedi 16 yıl saklandıktan sonra önce eşinin yanına, sonra da aile mezarlığına defnedildi. Hayatını anlatan "Evita Müzikali" yıllar sonra sahnelendi.
Eserin önemli şarkısı " Don't cry for me Argentina" dır.


8 yorum:

  1. Very beautiful thimble made by Mara! She's a great artist.
    Good sunday!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yes! I like her thimbles Elisabete.

      Have a nice week.

      Sil
  2. Very original, beautiful thimble pattern!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mara's thimble, from Claudia.
      My dear friends.

      Sil
  3. Eva Peron is looking very beautiful on this thimble

    YanıtlaSil
  4. Que dedal más significativo, me encanta.

    Saludos,

    Ale
    Costa Rica

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir.