7 Aralık 2012 Cuma

Mısır- Tutankamun




Mısır dan gelen bu iki yüksük form olarak koleksiyonda var olanlardan.
Ancak renklerin ve çizgilerin var olanlardan  farklı olduğunu görünce almadan edemedim. 

Geçen defa Tutankamun'u anlatıma özellikle dahil etmemiş, ayrı bir konu olarak ele alınması için atlamıştım. 
Şimdi sıra yaşamı gibi ölümü de garipliklerle dolu olan bu genç hükümdarda.

Tutankamun;
Asıl adı, Tutankhaton'dur.Babası ölünce, başka bir anneden olan üvey kızkardeşi Ankhesenamen ile evlenerek tahta çıktı. Saltanatının ilk yıllarında, Mısır'ın eski çok tanrılı dinine dönüş yaşandı.Böylece, IV. Amenhotep'in kurduğu Aten dini söndü. Tutankhamun'un çağı barış içinde geçti. Çok genç yaşta ölen bu kraldan sonra, babasına vezirlik, kendisine de küçüklüğünde naiplik yapmış olan Ay, dul kraliçe ile evlenerek tahta çıktı.
Tutankamon’un mezarı krallar vadisi'nde yer almaktadır.Tutankhamun'un mumyası haricinde mezardan çıkarılanlar Kahire müzesinde sergilenmektedir. Mezar diğer mezarların görkemi yanında sönük kalır. Bugün bile bunun nedeni bilinmemektedir. Sanki Tutankamon aceleyle gömülmüştür. Araştırmacılara göre mezar bir soylu için hazırlanmaktaydı fakat o sırada Tutankamon ölünce aceleyle buraya gömdürüldü. Tutankamon’un mezarı iki odadan ve ilk odaya inen bir merdivenden oluşmaktadır. İlk odada bir at arabası, Tutankamon’un tahtı ve bunlar gibi Tutankamon’un hayattayken kullandığı paha biçilemez eserler bulunmuştur. Bu oda bulunduğunda, odanın Krallar Vadisi'inde yer almasından dolayı, bir mezar olması gerektiğini düşünen Howard Carter ve arkadaşları odanın duvarlarına vurarak duvarın arkasındaki boşlukları aradılar. Sonunda bir boşluk bulundu ve duvar kırıldı. Duvarın arkasındaki bir odada, yeni bir oda gibi görünen kocaman bir tahta kutu vardı. Kutu mühürlüydü. Howard Carter, mühürü -hayatında gördüğü ve göreceği en güzel şeyi- görmüştü. Bir lahtin içindeki som altından tabut mum ışığında bile parlıyordu.Howard Carter bu keşfi ile kendisine iyi bir kariyer sağlasa bile fakirlik ve unutulmuşluk içinde ölürken cenazesine bir iki kişi dışında kimse katılmamıştır.Ayrıca mezara giren kişilerin ateşli bir hastalıktan teker teker ölmesi de firavunun laneti adında bir hurafe başlatmıştır.


 Bir çok filme konu olan bu anlatım Vikipedi den alıntıdır.

6 yorum:

  1. Özellikle sonu uyduruk Tülin'im o mezarlara ben de girme şansı elde ettim ama bak halen hayattayım. Çok ilginç bir uygarlık. Firavun tahta çıktığı andan itibaren köleler mezarını kazmaya başlarlarmış, odalar koridorlar tekrar odalar, sonra duvarlar, duvarlara nişler, nişlerin etrafına resimler, yazılar, tanrılar, tanrı figürleri,korkuları ve hayatı ile ilgili olaylar vs vs. Tutankamon erken ölünce bunların hepsi yarım kalmış sadece, bir de mezar odası geç bulunmuş. İnsan orada acaip bir hüzün hissediyor, zulmün anlamsızlığını idrak ediyorsun. Binlerce insanın sırf inançları veya inançsızlıkları yüzünden köleleştirilmesini ve ağır şartlarda çalıştırılmasının nasıl bir zulme dönüştüğünü görüyorsun. Yüksüklerin her zamanki çok güzel ama hiç rastladığımı hatırlamıyorum yine oradaki dükkanlarda en çok gözyaşı damlalıkları ve poh böcekleri benim görüpte şu an ilk hatırlayabildiklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fuardaki Mısır bölümünden Mısırlı bir satıcıdan aldım canım ?
      Senin de dediğin gibi bolca gözyaşı şişesi ve papirus sahtesi ile böcükler vardı.
      Allah korusun kuzum, girip çıkma öyle her yere ! Neyse bence Tutankamun'un naaşı artık olmadığı için sorun yoktur belki.
      Sen bir şey değil de, Lale kimbilir kaç defa gezmiştir oraları.
      Sahi, biz birlikte tura katılsak ya seninle.
      Ben elini tutarım korkarsam :)

      Sil
    2. Lale 1 kere gitti Mısır'a ben 2 kere:)) Bilemedin işte, tekrar olsa tekrar giderim de çok karıştı oralar artık. O sakin, zil sesi tıngırdasa oynayan insanlar ne hale geldi, nedir bu öfke anlayamıyorum ve üzülüyorum.Çok ilginç bir o kadar da hüzün veren bir uygarlık.

      Sil
  2. Şaşırdım gerçekten. Hanginiz rehber bilemedim.
    Yok zaten, ben giremem o yapıların içine. Orta Avrupa iyi bak, o olur istersen.

    YanıtlaSil

Düşünceleriniz benim için önemlidir.